Translate

dimarts, 31 de març del 2015

Londres acull avui l'Eurovision Greatest Hits

El concert d'avui començarà a les 22.00h i serà retransmès a 22 països
Tot a punt ja perquè aquesta nit Londres commemori el 60è aniversari del Festival d'Eurovisió amb el concert de les grans glòries del Concurs. Rosa López, que va arribar dissabte passat a la capital britànica, serà la representant espanyola en un show que RTVE emetrà en difereit en una data i un canal encara per determinar. La gala, però, es podrà seguir en uns altres 21 països; entre ells, Austràlia, que enguany debuta com a convidada al certamen, i Bulgària i Croàcia, que no seran presents a Viena el proper mes de maig.

L'Eventim Apollo Hammersmith, seu del show (Foto: Daily Mail)
El show començarà a les 22.00h d'aquí i es farà al Eventim Apollo Hammersmih de Londres amb presència de gairebé 9000 espectadors. Rosa López, que vestirà de vermell, cantarà el tema amb què va participar al Festival de 2002, el 'Europe's living a celebration', però a més farà un popurri amb altres cançons que han competit per Espanya en el Concurs; entre elles, les dues guanyadores, el 'La, la, la' de Massiel i el 'Vivo cantando' de Salomé. L'artista estarà acompanyada per diferents ballarins. Rosa i Natasha Saint-Pier seran les úniques convidades del concert d'avui que no han guanyat Eurovisió; la resta, 13 artistes més, en van ser vencedors: Emmelie de Forest, Loreen, Lordi, Conchita Wurst, Herreys, Johnny Logan, Olsen Brothers, Brotherhood of Man, Bobbysocks, Nicole, Anne-Marie David., Dana International i Dima Bilan. Cadascun d'aquests artistes interpretarà la cançó amb què va vèncer al Festival, menys Bilan, que farà un mixt entre el 'Believe' i el 'Never let you go'. L'interval l'amenitzarà la companyia irlandesa Riverdance.

Així derà l'escenari de l'Apollo Eventim avui (Foto: BBC)
Rosa ha viatjat a Londres acompanyada del seu compositor actual, el madrileny Jesús Cañadilla; autor, també, de l'"Algo pequeñito' de Daniel Diges. L'artista andalusa va fer els primers assajos a l'Eventim Apollo Hammersmith el passat diumenge. A la capital britànica, la primera vencedora d'OT va coincidir amb Juan Camus, excompany de l'artista en aquella edició del popular concurs musical de TVE. 

dissabte, 28 de març del 2015

Edurne recull el Premi Twitter del FesTVal de Primavera

Edurne, anit al Romea de Múrcia (Foto: La Verdad)
Edurne va recollir ahir al vespre el Premi Twitter del FesTVal de Primavera, que s'ha estat celebrant a Múrcia des del passat dilluns. L'artista madrilenya va rebre el premi en la gala de cloenda del certamen, que es va fer anit al Teatro Romea d'aquella ciutat. El FesTVal de Primavera és un certamen dedicat al món de la televisió, i que al llarg de la setmana ha programat conferències, debats i presentacions de sèries, entre d'altres activitats. Edurne va rebre el Premi Twitter en representació del Festival d'Eurovisió. El FesTVal de Primavera l'ha volgut guardonar per ser un dels fenòmens mediàtics més importants del moment; l'any passat, el show va generar més de 5 milions de piulades a Twitter. Els guardons, que es van lliurar anit per primer cop, volen reconèixer d'aquesta manera el ressò que generen determinats programes de televisió en les xarxes socials. El cantant murcià Xuso Jones va lliurar el premi a la pròxima representant d'Espanya en el popular concurs. Edurne, que anit no va cantar, també va rebre el Premi Virgen de la Fuensanta, que li va retre la ciutat de Múrcia. L'artista, que va vestir de rigorós negre amb un generós escot, va assistir a la gala acompanyada de Rafael Moreno, que serà el seu estilista a Viena.


Edurne amb el regidor d'Esports de Múrcia, que li va lliurar el Premi (Foto: La Verdad)
Edurne a la seva arribada anit al Teatro Romea de Múrcia (Foto: Vertele)

Aquesta nit, nova sessió eurodisco amb la "Barcelona Douze Points"

Aquesta nit torna la "Barcelona Douze Points!. Camino a Viena", sessió eurodisco al lounge bar 7 Sins, ubicat al carrer Muntaner, 7, de la capital catalana. La sessió començarà a les 23.00h d'avui i es perllongarà fins a les 04.00h de la matinada. En total, 4 hores de festa, tenint en compte l'horari d'estiu, que s'estrena precisament aquesta propera nit.

La selecció musical anirà a càrrec de Jordi Rodrigo i punxarà el DJ Leo, que ja ha amenitzat totes les anteriors sessions que s'han fet fins ara de la "Barcelona Douze Points!". Els organitzadors garanteixen música eurovisiva d'aquest any i d'edicions anteriors, i projecció de videos a la pantalla gegant de la sala. L'entrada és gratuïta.

Edurne i 'Amanecer' a l'estil Loreen?

Miryam Benedited serà la coreògrafa d'Edurne a Viena, segons "20 Minutos" (foto: Fórmula TV)
Edurne sortirà acompanyada d'un ballarí a l'escenari del Wiener Stadthalle el proper dissabte 23 de maig. Junts escenificaran una coreografia 'contemporània', segons explica l'actor i periodista David Moreno al seu bloc "Dando la nota", del diari 20 Minutos. Segons aquesta informació, Miryam Benedited serà l'encarregada de fer la coreografia, on Edurne podria representar estar fugint d'un amor del passat. Benedited ja va fer la coreo que Ruth Lorenzo va escenificar l'any passat amb l'italià Giuseppe di Bella en el videoclip de 'Dancing in the rain'. També és l'autora de la coreo de Soraya al festival de 2009, a més d'haver treballat a la sèrie d'Antena 3 "Un paso adelante", amb Marcos Llunas, Gisela i el grup Belle Pop. Si aquestes informacions són certes, Edurne podria competir a Viena amb una posada en escena amb un cert sabor al número amb què Loreen va guanyar el festival de 2012. David Moreno també explica que Benedited ja hauria fet un càsting per triar l'acompanyant d'Edurne sobre l'escenari d'Eurovisió. Els candidats haurien estat 4;
1.- Giuseppe di Bella, que ja va ballar amb Edurne als programes "Más que baile" i "Tu cara me suena"; 
2.- Carlos Ugarriza; que actualment forma part del repertori de ballarins del musical "Priscilla, reina del desierto" i que anteriorment ja havia participat a "El rey León". Va estudiar ballet i teatre musical a Madrid i Nova York;
3.- Dani Tatay; ballarí i actor d'espots publicitaris. Valencià; ha participat als musicals "Más de cien mentiras" i "Hoy no me puedo levantar". També va fer una aparició, ballant, a una de les pel·lícules de la sèrie "Torrente". Ha estat igualment en l'equip artístic de David Civera; i
4.- David Escudero; campió d'Espanya de balls llatins. Ha format part del repertori de ballarins de "La fuerza del destino" i de la gira de Los 40 Principales. Ha pres part en diversos videoclips i ha ballat, també, amb Soraya.

Edurne tindrà el primer assaig a Viena el proper dissabte 17 de maig a les 11.00h i el segon, dimecres 20 a les 10.50h.

divendres, 27 de març del 2015

Edurne recull avui el premi Twitter del FesTVal de Primavera de Múrcia

Edurne recollirà aquest vespre a Múrcia el premi Twitter que atorga el FesTVal de Primavera, certamen dedicat al món de la televisió, que va començar el passat dilluns i que finalitza avui mateix amb una gala al Teatro Romea d'aquella ciutat. L'artista madrilenya serà l'encarregada de recollir un premi que el FesTVal atorga a Eurovisió, com a un dels fenòmens que van liderar les xarxes socials l'any passat. Es calcula que amb motiu de l'edició celebrada a Dinamarca al 2014, més de 321.000 tuiters espanyols van generar 1,2 milions de piulades sobre el Festival; d'aquesta manera, el Festival va ser el programa televisiu més comentat en aquesta xarxa social l'any passat a l'Estat. Arreu del món, Eurovisió va generar més de 5,3 milions de piulades. En la gala d'avui, el FesTVal també guardonarà la periodista Ana Pastor, el publicista Risto Mejide i els programes 'Masterchef Junior' i 'Pasapalabra' i la telesèrie 'La que se avecina', entre d'altres. 

Edurne està del tot recuperada ja d'un petit refredat, que la va fer cancel·lar algunes cites de promoció que tenia programades aprofitant la seva presència a Barcelona la setmana passada. Edurne encara no sap quin vestit lluirà el proper dissabte 23 de maig a Viena, i que dissenyarà el català Jose Fuentes. Fuentes, amb botigues al carrer Calvet de Barcelona, a Andorra, Madrid, Saragossa i Múrcia, va ser l'encarregat de dissenyar els vestits que Edurne va lluir en el videoclip d'"Amanecer" i el dia de l'enregistrament de la versió simfònica de la cançó que l'artista va fer junt a l'orquestra i els cors de RTVE. Fuentes es caracteritza per dissenyar peces d'inspiració mediterrània, segons explica al seu web; creacions que ell defineix com a "elegants i atemporals". La peça que lluirà en el transcurs de la seva actuació, dependrà de la posada en escena que l'equip d'Edurne enllesteixi en les properes setmanes.

dilluns, 23 de març del 2015

Anunciat l'ordre d'actuació de les semifinals

Suècia, la gran favorita d'aquest any, actuarà al tretzè lloc de la segona semifinal

La UER ha anunciat aquest migdia l'ordre d'actuació de les semifinals eurovisives. L'ordre es decideix en funció del tipus de cançons que es presenten a concurs, amb l'objectiu de combinar melodies i garantir que els shows mantinguin un bon ritme. Prèviament, s'havia decidit quins països competirien a la primera meitat de cada semifinal. L'ordre d'actuació l'han aprovat avui el supervisor executiu de la UER, Jan Ola Sand, i el responsable del Grup de Referència, Frank Dieter Freilling. D'aquesta manera, la primera semi l'obrirà Moldàvia i la tancarà Geòrgia. La segona, la inaugurarà Lituània i la tancarà Polònia. L'ordre ha quedat establert de la següent manera:

PRIMERA SEMIFINAL

1.- Moldàvia
2.- Armènia
3.- Bèlgica
4.- Holanda
5.- Finlàndia
6.- Grècia
7.- Estònia
8.- Macedònia
9.- Sèrbia
10.- Hungria
11.- Bielorússia
12.- Rússia
13.- Dinamarca
14.- Albània
15.- Rumania
16.- Geòrgia

SEGONA SEMIFINAL

1.- Lituània
2.- Irlanda
3.- San Marino
4.- Montenegro
5.- Malta
6.- Noruega
7.- Portugal
8.- República Txeca
9.- Israel
10.- Letònia
11.- Azerbaidjan
12.- Islàndia
13.- Suècia
14.- Suïssa
15.- Xipre
16.- Eslovènia
17.- Polònia

diumenge, 22 de març del 2015

Suècia, la gran favorita per als apostants

Mans Zelmerlow interpretarà 'Heroes' a Viena

Mans Zelmerlow aconseguirà la victòria a Viena segons els apostants. Suècia és la gran favorita en totes les cases d'apostes. La seva victòria faria guanyar entre d'1,75€ a 2,75€ per euro apostat, segons la casa. Darrere seu, els altres favorits per la victòria final són Itàlia, Estònia, Austràlia i Finlàndia, per aquest ordre. El triomf d'Il Volo a Viena comportaria d'entre 2 a 3,75€ euros de benefici per euro apostat. La resta de països que completen el Top 10 dels apostants són Eslovènia, Rússia, Noruega, Azerbaijan i Bèlgica. Edurne està per ara al 13è lloc, a l'espera que es confirmi si l'artista competirà amb una versió més potent del seu 'Amanecer', a Viena. Si guanyés la madrilenya, els apostants aconseguirien d'entre 19 a 132 euros per cada euro jugat.

Suècia també és la gran favorita per guanyar la segona semifinal del Concurs, per davant de Montenegro, Azerbaijan i San Marino, que van just al darrere del suec en les cases d'apostes. Si Mans Zelmerlow quedés primer de la seva semi, aquells que haguessin apostat per ella guanyarien tan sols 25 cèntims per cada euro apostat. Pel que fa a la primera semifinal, cinc països encapçalen per ara les previsions de victòria: Romania, Armènia, Bèlgica, Sèrbia i Estònia. Són els que més apostes al seu favor tenen. La victòria d'un d'ells faria guanyar 44 cèntims per euro apostat. Els que compten menys per la victòria en aquesta semifinal, per als apostants, són Rússia, Moldàvia i Finlàndia, per aquest ordre.

dimarts, 17 de març del 2015

La Columna de Mateo Rivas: "Demasiadas baladas; ha de ganar algo diferente..."

Mateo Rivas
Conforme se han ido conociendo los temas de los otros países, al 'Amanecer' de Edurne lo bajo en mi tabla de Top 10... Y es que un gran cambio ha de dar el equipo de la de Villalba a la versión actual para conseguir una digna clasificación. A 'Amanecer' le falta instrumentación, más cuerda, más orquestación y dramatismo y menos pop. Al parecer, en eso consistirá la versión definitiva producida por Pepe Herrero, que está detrás de los conciertos sinfónicos de Mónica Naranjo, con quien la artista prepara su vuelta a los escenarios con su ópera 'Lubna'. Hemos de esperar unos días más; por ahora al tema de Edurne lo coloco en un 10º o 11º puesto.

Este año es uno de los de mayor calidad musical y vocal, quizás por los 60 tacos de nuestro certamen... Pero demasiadas baladas y medios tiempos lentos... Por eso considero que ha de ganar algo que se diferencie y que nunca se haya visto en el escenario de Eurovisión; y sin duda alguna quien se merece ganar es Mans Zelmerlow y su 'Heroes', a pesar de los rumores que circulan sobre si la canción en un plagio de un tema de David Guetta y su actuación con los muñecos virtuales ya se había visto en algún directo de Beyoncé... Suecia se merece ganar pero... Creo que la canción más happy y divertida de este año es el 'Golden boy' de Israel. Me fascina, y cada vez que la escucho me transporta a un Top 5 si este año nos olvidamos de los conflictos políticos. Israel merece estar muy arriba el día de la final.

Otro de mis temas favoritos por su original puesta en escena es el del belga Loïc Nottet. Estoy seguro que con su peculiar voz negra y rasgada dará la nota y se mojará o se pintará en directo. Y su canción 'Rythm inside' es muy merecedora del triunfo por ser diferente. Y mi otra gran favorita para el triunfo es Italia por su calidad, por sus voces impresionantes y considero que a pesar de haberse oído en otras ediciones temas similares, la calidad, el sello de la marca Italia y la fama a nivel mundial de los 3 tenores hará que Roma 2016 suene con fuerza.

Y para acabar mi Top, tengo un empate entre la pareja estona y su 'Goodbye to yesterday', y Noruega con 'A monster like me'. Un empate del que aún no me puedo aclarar... Todo dependerá de las puestas en escena, que en esta edición creo que serán determinantes para la lluvia de votos. Aunque hay temas muy frescos y dinámicos que hay que tener en cuenta, como el del dueto lituano con su 'This time'. Él, Vaidas Baumila, es un gran showman y su puesta en escena cautivará a la audiencia al igual que el grupo de adolescentes daneses Anti Social Media, que con su pegadizo estribillo catchy estará en la final del día 23 de mayo.

divendres, 13 de març del 2015

Crítica d'Islàndia: Maria Ólafsdóttir, 'Unbroken'

Maria Ólafsdóttir representarà Islàndia a Viena


Maria Ólafsdóttir complirà 22 anys dissabte de la propera setmana. Va imposar-se a la preselecció islandesa a Fridrik Dór, que encapçala a dia d'avui la llista d'èxits del seu país seguit de ben a prop pel tema de Maria que competirà a Viena al maig. L'"Unbroken" ha estat composat per l'equip artístic StopWaitGo, amb qui Maria ja hi ha col·laborat en alguna ocasió. Ella ha participat a l'hora d'escriure'n la lletra, que parla de superar el trencament d'una relació: "Una passa davant de l'altra i tracta d'oblidar encara que vares dir 'per sempre'" A la final islandesa es va imposar Fridrik Dór a la segona ronda de les votacions.



ISLÀNDIA
Maria Ólafsdóttir
Unbroken
Autors: StopWaitGo (música i lletra) i Maria Ólafsdóttir (lletra)

NIKI FRANCESCA, compositor i cantant


L'"Unbroken" m'ha transmès. Pell de gallina!. Una cançó que transmet bon rotllo, nostàlgia, energia positiva, joventut... Cançó senzilla, molt humana i poc carregada. De vegades, menys és més, i aquest és el cas, per a mi. La veu i la persona és el que més ressalta. Crec que és una bona candidata; una bona cançó. La Maria té bona veu i la seva actitud m'ha recordat a quan vàrem anar amb els Anonymous; una mica inconscients del que ens venia, però amb molta energia positiva. Felicitats a l'artista. De les que he escoltat,  l'"Unbroken" de moment és la guanyadora. 



MERI PICART, periodista musical

Cançó més que correcta i amb possibilitats. Un mig temps amb moments de pujada bastant poderosos i emotius; amb una bona posada en escena pot ser molt efectiu. Cançó emocionant molt en la línia de qualsevol tema de Disney i que perfectament podria encabir-se a la banda sonora original de 'Frozen'. Tindrà una bona porció de vot jove i adolescent per la bona i difícil tria de la noia; càsting impecable. Han trobat l'híbrid perfecte entre Selena Gómez i Ariana Grande. Bra-vo!
JESÚS ACEBEDO, compositor i pianista

La jove Maria Ólafsdóttir representarà Islàndia amb 'Unbroken', un tema en anglès que es mou entre el pop a mid tempo i la balada. Una cançó que podríem qualificar com a 'agradable' o 'genèrica', molt adequada per acompanyar-nos com a música de fons, però a la que li falta personalitat per ser un tema protagonista i guanyador. 
La seva veu és maca i dolça; acaba bé els aguts i amb unes segones i terceres veus ben col·locades. La instrumentació és bona, sense destacar; l'acompanya de manera correcta i sense estridències, amb guitarres, baix, bateria i unes bases rítmiques pop previsibles. En definitiva, un tema molt correcte, però també molt previsible.


DESIRÉE VAN DE VELDE, eurofan

La victòria de Maria a la final d'Islàndia va ser per a mi una sorpresa. Ella és una bona cantant i la seva cançó no és desagradable però crec que hi havia millors opciones que s'han quedar a les portes... A la segons semifinal, on ella actuarà, ja hi ha diversas balades femenines en anglès i crec que això pot perjudicar-la Podria destacar més amb la versió original en islandès 'Litil skref'. A la final va cantar per primer cop la versió anglesa. Tot i no ser una mala lletra i ajustar-se força a la idea del text original, sembla no encaixar bé amb la melodia de la cançó. Sona poc natural, forçat al traduir-la, i per això crec que Islàndia podria quedar-se a la semi, aquest any...







NUNO VALÉRIO, compositor

Aquesta és la imitació d'Emmelie de Forest (guanyadora fa dos anyets per Dinamarca) en versió islandesa però amb un aire més típicament eurovisiu. Tornada forta, la típica pujada de to i una cara jove i guapa. Si l'economia islandesa ho permet, pot ser que presentin candidatura per organizar Eurovisió al 2016. Per a mi, crida masa i és una cosa masa vista al Concurs. Bé, i que ja no s'escolta a la ràdio...

dimecres, 11 de març del 2015

El valencià Rafael Moreno serà l'estilista d'Edurne a Viena

Rafael Moreno (Font: Rafaelangel Peluqueros)
Rafael Moreno pentinarà i maquillarà Edurne en el seu camí cap a Viena. Serà l'encarregat de l'estilisme de la madrilenya en totes les seves gales de promoció mentre no marxi a Àustria i serà qui la pentini abans de que trepitgi l'escenari del Wiener Stadthalle el proper dissabte 23 de maig. El valencià és un dels fundadors del prestigiós saló de bellesa Rafaelangel Peluqueros, inaugurat a la capital del Túria al 1992. Moreno ja ha treballat amb Edurne anteriorment, a qui va pentinar per al videoclip del seu tema "Painkiller". Es declara seguidor del Festival. Segons l'agència Europa Press, l'estilista "ha fantasejat des de petit amb anar al festival de la cançó". Ara, ser present al backstage de Viena, és per a ell "com un somni fet realitat".

Rafaelangel Peluqueros té una dilatada trajectòria treballant amb nombrosos artistes i diferents esdeveniments socials. Han pentinat Niña Pastori, El Canto del Loco i Presuntos Implicados per a les portades d'alguns dels seus discs; han col·laborat amb la Fura dels Baus i van ser els encarregats de l'estilisme de les més de 60 hostesses que van treballar en la inauguració del Palau de les Arts Reina Sofia de València, al 2005. També han participat pentinant i maquillant models de nombrosos dissenyadors de moda. Tant Moreno com la seva sòcia a Rafaelangel Peluqueros, Ángel Adán, formen part de l'equip creatiu de la marca alemanya Schwarzkopf Professional, per a qui imparteixen cursos de formació en estilisme en diferents parts del món; com ara Suïssa, Portugal, Israel o el Perú. 

Imatge d'Edurne al clip "Painkiller", on va ser pentinada per Moreno (Font: Rafaelangel Peluqueros)

dilluns, 9 de març del 2015

Presentat el clip d'"Amanener"

Imatge del videoclip d'"Amanecer"
Puntualment a les 12,30h, tal com s'havia anunciat, el web de RTVE ha presentat avui el clip d'"Amanecer", dirigit per David Arnal i Germán de la Hoz. En el video s'explica la història d'un home que fuig d'una tigressa corrent per diversos paratges fantàstics on sempre hi predomina el color daurat. Quan ho aconsegueix, Edurne, que llueix un vestit hel·lènic, se li planta al davant. L'home se li agenolla per oferir-li el seu compromís i un anell de promesa on hi ha gravada la data del proper dissabte 23 de maig, dia en què tindrà lloc la gran final d'Eurovisió. La madrilenya, però, fa un pas enrere, s'ajup i acte seguit es transforma en la tigressa que estona abans havia perseguit al jove. L'home torna a fuguir mentre Edurne hi va al darrere, aquest cop, però, amb forma humana. El troba al cim d'una muntanya, on l'home és a punt de fer volar una àliga, i se li abraça per tornar-li l'anell i l'acceptació del compromís. En unes altres imatges de la cinta, Edurne també vesteix de vermell (al començament del clip), i després de negre, dins un volcà en erupció, lluint un espectacular escot.

Videoclip d'"Amanecer" (RTVE)

S'havia especulat molt amb la identitat de 'la tigressa' que acompanyava Edurne en el videoclip; s'havia arribat a dir en alguns mitjans que es tractaria de Mònica Naranjo, però finalment ha resultat que la tigressa era realment això; un animal de debò. David Arnal, un dels directors del clip, és un prestigiós fotògraf a qui s'ha penjat l'etiqueta de ser molt poc convencional. Inspirant-se sempre en pintures antigues, pel·lícules i novel·les, Arnal ha treballat amb Rebeka Brown i ha fet campanyes per a diverses marques comercials i també per l'Auditori de Barcelona. Junt a Germán de la Hoz va dirigir el videoclip del 'Make you rock', de Mónica Naranjo. De la Hoz ha treballat també en diferents videos de promoció, sobretot d'esdeveniments relacionats amb el món de la moda.

diumenge, 8 de març del 2015

Itàlia encapçala les apostes de pagament; Edurne, onzena

Edurne, onzena a les cases d'apostes

Itàlia, Estònia i Finlàndia, per aquest ordre, encapçalen per ara les apostes de pagament sobre el resultat de la propera edició del Festival d'Eurovisió. Els italians d'Il Volo seran els vencedors a Viena per als apostants de 12 cases, de manera que un sol euro apostat per ells obtendria una beneficis força minsos, que oscil·len entre l'5€ als 1,8€. La victòria d'Estònia faria guanyar una mica més: entre 2,8€ i 4€ segons la casa d'apostes. El punk de Finlàndia faria guanyar de 3 a 7,8€ per cada euro apostat. Edurne, per ara, ocupa l'onzè lloc, però per sota d'alguns països que ni tan sols han triat cançó. És la sisena d'entre els que sí ho han fet, per darrere d'Itàlia, Estònia, Finlàndia, Eslovènia i el Regne Unit. Si a Viena guanyés 'Amanecer', els apostants obtindrien uns beneficis que anirien entre els 12 i els 94€, segons la casa. Letònia, Geòrgia i Irlanda figuren en els darrers llocs. Apostar un sol euro per la victòria de Molly Sterling faria guanyar 294€ a Betfair, si el Festival fos avui. 

El tema d'Edurne ocupa avui el catorzè lloc en número de descàrregues a l'iTunes d'Espanya, un rànquing que encapçala el tema principal del fil 'Cinquanta ombres de Grey'; el 'Love like you do' d'Ellie Goulding. A Suècia, per exemple, en el Top 10 d'iTunes hi ha 6 temes que participaran a la gran final del Melodifestivalen 2015, amb el 'Heroes' de Mans Zelmerlow al capdavant. Si aquesta dada servís d'indicador del que pot passar en la final sueca, també és interessant remarcar que el 'Sting' d'Eric Saade ocupa l'onzè lloc a l'iTunes local. El 'Grande amore' d'Il Volo és quart al chart d'Itàlia, on el tema 'Fatti avanti amore' de Nek, que va quedar segon al darrer Festival di San Remo és novè.

La crítica de Suïssa: Mélanie René, 'Time to shine'

Mélanie René

Mélanie René és l'exemple d'artista que arriba a Eurovisió directament des de la pedrera. Filla de músics, hereta la passió dels pares i als 13 anys ingressa a una escola de Nyon per estudiar cant, dansa, piano i expressió escènica. Va completar la seva formació al Regne Unit, a l'Acadèmia de Música Contemporània de Guildford, estada que va aprofitar per crear la seva pròpia banda, els Motherfuckers, que actuava en diferents pubs. De Guildford a Brighton, on es diploma en cant i on ingressarà en una altra banda, la Project Lumière. Aamb un tema escrit per ella mateixa, va guanyar el Festival Internacional Georges Gregoriou de Rumania al 2009. Per arribar a Eurovisió va superar cinc rivals més a la gran final nacional del passat 31 de gener. Competirà amb un tema seu, Time to shine, que invoca a deixar-se anar sense límits ni vergonyes per triomfar.

SUISSA
Mélanie René
Time to shine
Autora: Mélanie René

Escolta la cançó a Youtube



NIKI FRANCESCA

Com en el cas de França, Suïssa presenta una bona producció: bon balanç, bon mix, bon arranjament, bon so... El començament de 'Time to shine' ja m'ha captat l'atenció al ser diferent, però ràpidament hi he perdut l'interès. Em demana més canvis inesperats. Lletra apretada! A vegades, menys és més: trobo que diu massa en algunes parts. La tornada entra quan ha d'entrar i dóna un bon canvi. La cantant té bona veu però no se sent el que canta!

MERI PICART

Suïssa ens porta un tema que penso que serà d'aquells que has de veure en el recap unes quantes vegades per recordar que l'has escoltat. Un mig temps avorrit i sense sorpreses. Ben cantat i solucionat per la veu que han triat però absolutament discret un cop l'envoltem de cançons més visuals o trepidants que no pas aquesta aposta totalment linial.



NUNO VALÉRIO

Al començament, quan la vaig veure actuar en el videoclip, la Mélanie René em va semblar una mica la Ruth Lorenzo però amb una cançó més alternativa que no pas el Dancing in the rain. És un tema que té alguna cosa diferent, tal com ens ha acostumat Suïssa en els darrers anys (recordem Anna Rossinelli o Sebalter, l'any passat) Em sembla que és un país que vol guanyar Eurovisió i com té diners per organitzar-lo... qui sap?!. 'Time to shine' sonarà com a una cosa nova en aquesta edició del Festival. 


JESÚS ACEBEDO

Mélanie René representarà Suïssa amb una cançó en anglès, 'Time to shine', de la que també n'és autora. El tema és una raresa, i per tant, com a mínim, interessant. Quan el sents per primer cop et sona a maqueta; penses que li falta una millor producció. Sorprenen algunes bases i especialment el so de la guitarra elèctrica... però potser aquí radica el seu encant. Comença amb unes atmosferes sonores que aviat es veuen marcades per una bateria midtempo i l'ús d'un sintetitzador i d'una guitarra elèctrica. La veu de Mélanie René li dóna a aquesta base un aire RnB amb un cert toc ètnic. La guitarra elèctrica, sobretot quan fa el solo, sona a anticuada, però tal vegada la barreja d'aquests ingredients de difícil digestió fan que jo, personalment, li trobi un encant a la cançó. A mi, 'contra viento y marea', m'agrada. 


DESIRÉE VAN DE VELDE 

Per primer cop des de 2011, el candidat de Suïssa no pertany a la comunitat italo-parlant del país, sinó a la comunitat francòfona. Mélanie René va composar la seva pròpia cançó, cosa que a mi sempre m'agrada però malauradament, per a mi, 'Time to shine' és una cançó més. És una balada decent que en cap moment es fa notar. La temàtica de la cançó també s'ha tocat dotzenes de vegades. Mélanie sap defensar el tema molt bé vocalment, però tinc grans dubtes sobre si amb això n'hi haurà prou per arribar força lluny en el país dels seus veïns....

dimecres, 4 de març del 2015

Edurne enregistra la versió simfònica d'"Amanecer"

Edurne durant la gravació d'avui al Monumental (Font RTVE.ES)

Edurne ha enregistrat avui al Teatro Monumental de Madrid la versió simfònica d'"Amanecer". Ho ha fet junt a l'Orquestra i els Cors de RTVE, amb direcció de Pepe Herrero, responsable dels arranjaments del tema. L'artista madrilenya ha explicat que amb aquesta nova versió, "la cançó creix, es fa encara més èpica, més intensa". Aquest és un tema clau, un cop conegudes les crítiques que s'han anat expressant des que diumenge es va donar a conèixer la cançó que representarà Espanya al pròxim Festival d'Eurovisió. Sobre aquests comentaris, Edurne no hi ha volgut entrar; a preguntes d'una periodista de l'Ens, l'artista s'ha limitat a respondre que "no es pot agradar a tothom", però que es troba "molt contenta" de què finalment els espectadors hi puguin dir la seva, perquè tenia moltes ganes de què es fes pública la cançó.

Enregistrament al Monumental (Youtube)

La gallega Lucía Pérez, que va representar Espanya al Festival de 2011, ha estat la darrera a pronunciar-se sobre 'Amanecer'. En el seu perfil de Facebook, la cantant ha incidit avui en els arguments expressats per molts experts i fans: "Quant a producció i arranjaments, 'Amanecer' em sembla brutal i Edurne té una veu meravellosa. La cançó té al començament una tornada superenganxosa, però segons la meva opinió, li faltaria una part que esclati i que ens faci sentir un 'subidón' i que ens posi els pèls de punta... Així, queda una mica linial. Tot i això, estic convençuda de que podem fer un bon paper" a Viena. L'artista, a més, s'ha mostrat molesta pel to d'algunes crítiques contra 'Amanecer' i ha demanat que parin d'"alimentar coses que facin que la nostra candidatura perdi valor i alhora, el Festival".

dimarts, 3 de març del 2015

"Amanecer"; sí, però no...!

Edurne (font RTVE)
Dos dies després de la presentació d'"Amanecer", les primeres anàlisis en fred del tema apunten en general que Espanya competirà a Viena amb una bona cançó, però els experts, igual que la majoria de fans espanyols, no oculten una relativa decepció. A grans trets, al tema de Sánchez-Ohlsson, G:sson i Boström se l'acusa de ser força linial; és a dir, que no hi ha gaire contrast entre les estrofes i la tornada. Per una altra banda, també hi ha crítiques a la lletra del tema, que en alguns moments pot resultar un pèl forçada. Més d'un expert eurovisiu espera canvis que potenciïn la cançó abans del proper dissabte 23 de maig.

Josep Maria Sebastià, coeditor del web Eurovisio.cat, es mostra taxatiu al respecte: "Les expectatives per conèixer el tema eren màximes. Una cançó de G:sson i Sánchez-Ohlsson eren els detonants, i crec que, com a composició, així ho han aconseguit. La melodia i els arranjaments de la cançó són excel·lents i crec que ho han cuidat amb detall. Ara bé, considero que la lletra està pensada després de fer la melodia, perquè a part de donar missatges repetitius, els arguments són poc apassionats. Respecte a la veu d'Edurne, crec que no és la millor artista per a aquest tipus de cançons. Ens trobem davant d'una veu linial, sense fons ni amb harmònics característics per a aquest tipus de cançons, cosa que em fa pensar que la seva actuació en directe serà completament diferent al que podem sentir en el track enregistrat". 

Expectatives a Viena?: "Crec que no és dels pitjors temes que Espanya ha enviat al certamen, ni molt menys, però malauradament tampoc li auguro un resultat tan brillant com el tema de Pastora Soler, el gran referent per a tots els fans mesos abans de poder escoltar el tema d'Edurne. Ara caldrà veure l'evolució de l'actuació, el vestuari, els cors... que són, per a mi, els detalls més importants per valorar del tot l'actuació". Sebastià no amaga tampoc decepció pel fet que enguany TVE hagi optat per una tria a dit de la seva representant al Festival: "Està clar que la falta de pressupost per poder fer una gala oberta amb artistes quedava molt lluny de l'economia de què deu disposar l'Ens públic espanyol, però crec que la creativitat d'estils musicals i els diferents estils donen un impuls molt gran a l'hora de promocionar, mesos abans, un show que és líder d'audiència per a la cadena".

Miguel Fernández, editor del web Eurovision-spot.com, coincideix amb Sebastià en el sentit que 'Amanecer' és una cançó "molt plana". Des del seu punt de vista, quan TVE va anunciar que Espanya competiria amb Edurne i amb un tema composat per Sánchez-Ohlsson i G:sson "es va crear més expectació del que realment ha sigut". Per a l'editor d'aquesta pàgina web dedicada al Festival, 'Amanecer' és molt fluixa, des del meu punt de vista", tot i que per ara no gosa aventurar-se a fer un pronòstic respecte el paper que pot fer a Viena: "Encara és una mica d'hora. Falten per conèixer les propostes de la resta de països que encara no han triat; que no són pas pocs, perquè de moment no hi ha gaire cosa amb què poder-la comparar".

Esteban Espinosa, president d'Ogae Andorra, també fa referència a les expectatives creades amb l'anunci de la participació d'Edurne amb un tema composat, entre d'altres, per Thomas G:sson: "Mai no és bo crear tanta expectació, i en el cas d'"Amanecer" no podem dir que es tracti d'una excepció. La base musical i la producció són bones, però el tema no acaba de convèncer. És una cançó que necessita anar acompanyada d'una gran posada en escena, cosa que donaríem per feta si es tractés d'algun país com Ucraïna, però caldrà veure de què és capaç l'Ens públic espanyol". Tot i això, Espinosa creu que si Edurne realment tingués una bona posada en escena, "'Amanecer' podria ser Top 10", a Viena.

Arguments similars respecte la posada en escena ofereix Mateo Rivas, cronista del Festival d'Eurovisió a l'emissora Metrópolis FM de Múrcia, on hi té secció pròpia cada dimecres a les 13.30h dins el programa 'Primera Hora'. Rivas assegura que 'Amanecer' "té una lletra que cada cop m'agrada més" i considera que la composició "és molt passional i visceral", però no perd de vista que, de cara a Viena, "la cançó ha de tenir un final més espectacular". Per a ell, la clau de l'èxit ara rau "en la posada en escena i en què potser l'anglès hauria estat l'idioma més adient" per interpretar-la. Rivas ho té molt clar: "Si l'escenografia i la coreografia són impactants, Edurne por estar en el Top 10 a Viena. Segur!". Demà Rivas parlarà d'"Amanecer" en el seu espai, que podreu escoltar clicant al següent link:

Connectar en directe amb Metrópolis FM

José Juan Santana, president d'Ogae Espanya, ha declarat recentment a El Periódico de Catalunya que "aquest any s'ha encertat de ple amb la participació espanyola a Viena; un 10 per a RTVE!". Considera que "Amanecer" és "un tros de cançó, que si anés per Ucraïna o per Suècia seria Top 3 segur". Des del seu punt de vista, a Edurne li poden faltar els vots dels immigrants espanyols escampats per Europa, que "no es mobilitzen com sí fan els d'altres països on Eurovisió és un dels grans esdeveniments de l'any". José María Iñigo per la seva banda, igualment entrevistat pel Periódico de Catalunya, també es mostra partidari d'"Amanecer" perquè "té uns arranjaments extraordinaris; és un tema que s'aparta del que és convencional i que es presenta a Eurovisió". Respecte Edurne, el veterà periodista opina que la representació espanyola també estarà molt ben defensada per l'artista madrilenya, perquè "canta molt bé, té una veu molt agradable i com a dona és espectacular: jove, alta i guapa".

diumenge, 1 de març del 2015

Espanya dispara amb bala mentre Europa aprova 'Amanecer' amb nota

Imatge promocional d''Amanecer'
Disparitat absoluta de criteris després que aquest migdia s'hagi fet pública la cançó 'Amanecer', amb què Edurne representarà Espanya en el pròxim Festival d'Eurovisió. Analitzant els darrers 100 missatges dels usuaris dels fòrums d'Eurovision.tv i del web de RTVE, es desprèn que els fans espanyols són i estan essent molt més crítics amb 'Amanecer' que els de més enllà dels Pirineus: el 92% de fans que han opinat sobre el tema a la web de la UER es mostra absolutament favorable a la cançó de Sánchez-Ohlsson, G:sson i Boström (tan sols el 2% assegura que la composició no li agrada i no té cap possibilitat de guanyar a Viena). Per contra, el 73% dels fans espanyols han expressat una opinió crítica o molt crítica respecte 'Amanecer'. La proposta d'Edurne únicament entusiasma al 27% dels seguidors espanyols del Festival.

L'usuari Fjfhbe de Moldàvia ha escrit que "la cançó és fabulosa; no puc creure que sigui la representant d'Espanya!", mentre que robrw2 de Polònia pensa que 'Amanecer' té una "melodia força bona i la veu d'Edurne encaixa bé en la cançó. Resumint: és un bon tema que té possibilitats d'estar al Top 10'. Entre els fans europeus no falta qui fa certes recomanacions perquè 'Amanecer' pugui millorar, i en aquest sentit les opinions sí que s'assemblen a les que es poden llegir al fòrum de RTVE. Elena_un opina que el tema espanyol "necessita més tambors i més poder'. En el mateix sentit s'expressa MrEurovisionDK: 'Amanecer' "necessita créixer si vol ser tan bona com pretén".

A Espanya, l'usuari JFK il·lustra amb el seu parer el que majoritàriament està expressant la majoria: 'Amanecer' és una cançó 'plana i avorrida. Sense gairebé canvis. Una veu potent per acabar imitant Shakira. Esperes un final apoteòsic que mai no arriba. és una tornada repetitiva fins a la sacietat. espero que canviïn alguna cosa de la cançó perquè estan a temps d'evitar la patacada que es donarà . Aquest era el bombàs?. Decepció!'. Robril proposa que els canvis a fer en el tema incloguin 'un final de traca de València (...) una explosió de tambors'. Tot i això, l'usuari reconeix que 'després de 3 hores que fa que l'escolto, el ritme ieieie em continua ressonant; amb una posada en escena a l'estil Ruslana, ho brodeu!. Treball genial!'. I és que la clau, pel que es constata en les opinions expressades, és que al tema d'Edurne li falta culminar amb més ritme i intensitat. Alicia escriu que la cançó 'és un 'quiero pero no puedo'. Entre els usuaris espanyols no hi falta la ironia, com l'expressada per Yair tot just després d'escoltar 'Amanecer': 'Va de debò? Jo crec que és una broma. Segur que en uns moments pengen la veritable cançó!'

Arriba, per fi, 'Amanecer'!

Edurne (foto 20 Minutos)
"És una de les cançons que marcarà la meva carrera". D'aquesta manera s'expressava Edurne en un video penjat al web de RTVE aquest mateix migdia en alhora que es presentava 'Amanecer', el tema amb què l'artista madrilenya competirà en el pròxim Festival d'Eurovisió. La cançó, tal com s'havia avançat, és un mig temps potent del tall de l''Euphoria' amb què Loreen va guanyar el Concurs ara fa 3 anys. Narra la història d'una angoixa pel trencament d'una relació. La lletra l'ha escrita el canari Tony Sánchez-Ohlsson, autor, a més, de la música juntament amb els suecs Thomas G:sson i Peter Boström. "Mi corazón me susurró a mí no vuelvas sin su amor", resa la tornada, tot just després d'un ieieie. Segons ha explicat Edurne, el tema invoca a no rendir-se en la lluita per allò que s'ha perdut, "és el resum de la meva vida; vaig a per totes!", explica l'artista.

'Amanecer' (Edurne)

Amb 'Amanecer', ja són 6 els temes de Viena 2015 que s'han conegut aquest cap de setmana. Ahir van triar Eslovènia (Maraaya, Here for you), Finlàndia (Pertti Kurikan Nimipäivät, Aina mun pitää), Moldàvia (Eduard Romanyuta, I want your love), Irlanda (Molly Sterling, Playing with numbers) i Hungria (Boggie, Wars for nothing). Els finlandesos són una banda punk integrada per 4 músics amb discapacitat intel·lectual.