Mónica Naranjo va assegurar fa uns dies que Eurovisió era un tongo. Ho va dir en una entrevista que li va fer Teleprograma poc després que la cantant de Figueres formés part del jurat intern de TVE que va contribuir a la tria de la cantant i la cançó que havia de representar Espanya en el pròxim Festival. Les declaracions de Naranjo van aixecar polseguera però no deixen de reflectir el parer de molts crítics amb el popular concurs musical. Eurovisió és de debò un tongo?. Els països participants pacten abans qui guanyarà?. Hi ha mercadeig de vots entre amics?. L'Eurobloc ha volgut conèixer de ben a prop els sistemes de control de tot el procés de votació del Festival. Per això hem entrevistat Sietse Bakker, supervisor d'Events del Festival d'Eurovisió. Bakker ens explica com garanteixen els organitzadors del certamen la netedat de tot un procés que fa que Suècia guanyi amb Loreen i Espanya es classifiqui en desè lloc amb Pastora Soler, guanyadora moral de 2012 segons Mónica Naranjo.
 |
Sietse Bakker, supervisó d'Events del Festival d'Eurovisió |
Eurobloc: Quins sistemes de control garanteixen la transparència de les votacions que emet cada país participant al Festival?
Sietse Bakker: Pel que fa referència als jurats, tenim unes normes clares per als membres de tots ells. Pautes que signen tots i cadascun d'ells en una declaració de compromís. Per exemple, han de ser professionals independents de la indústria musical. La seva feina és supervisada per un notari i en qualsevol moment pot ser supervisada també per l'auditoria PwC per encàrrec d'Eurovisió. Publicarem els noms dels jurats el proper dia 1 de maig, i les seves votacions individuals just després de la gran final per ser transparents al cent per cent. I des d'ara, els membres dels jurats no poden haver format part d'un jurat d'Eurovisió en els dos anys anteriors.
Pel que fa al televot, la tasca d'Eurovisió i del nostre soci Dígame és supervisada amb cura per observadors de PwC. El televot es regeix per normes i regulacions ben estrictes i disposem de sistemes avançats per detectar qualsevol intent d'influenciar el vot de manera irregular. Fins i tot hem aprovat una norma que ens permetrà expulsar del Festival per un període de tres anys qualsevol televisió en el cas que observem intents deshonestos d'influenciar en les votacions, tant la del jurat nacional com la dels telespectadors.
 |
Sietse Bakker |
Eb: Les normes estableixen que 'independent', en el cas del jurat, vol dir que cap dels seus 5 membres ha d'estar relacionat amb cap de les cançons ni amb cap dels cantants en competició. I 'professional', en el seu cas, vol dir que poden ser cantants, músics, lletristes, productors musicals o DJ radiofònics. Les regles també diuen que les deliberacions dels jurats han de ser supervisades per un notari. D'axord, ja sabem com funcionen els jurats però... els crítics del Festival acostumen a dir que els països veïns es voten entre ells. Això veritablement existeix però... quina lectura en fa Eurovisió?
SB: És cert que, de vegades, països d'una mateixa regió s'intercanvien punts. Però això molt sovint és degut a qüestions lingüístiques, culturals, d'estils musicals o al fet que un artista és molt conegut en tota una regió. Ho veiem cada any, però també sabem que cada any els resultats del Festival són molt diferents respecte edicions anteriors. Per classificar-te per a la final i guanyar-la has de tenir una bona cançó i fer una bona actuació.
 |
Bakker també és el supervisor de l'Eurojúnior |
Eb: Fa uns anys, Azerbaijan va detenir els ciutadans del seu país que havien votat per Armènia. Com aconsegueix Eurovisió garantir la llibertat de tots els europeus, siguin d'on siguin, per votar la cançó que més els agradi?
SB: És responsabilitat de cada televisó nacional assegurar un procés de votació net al seu país. Som coneixedors de les informacions sobre aquell cas a què feu referència, però he de subratllar que mai no vam rebre cap evidència d'una activitat gens honesta com aquella per part d'Azerbaijan; ni tan sols per part de la gent que va denunciar a través dels mitjans de comunicació haver sigut víctimes d'aquells fets. En general, als teleoperadors nacionals els demanem que la informació relativa als votants sigui tractada de manera confidencial.
Eb: Com funciona el sistema de recompte de vots?
SB: Durant la final, just després que acabi el període de votació, que dura un quart d'hora, un equip de 70 persones del nostre Centre de Control de Vots, supervisat per observadors de PwC, valida els resultats. Un cop han estat comprovats, el sistema combina els vots dels jurats nacionals amb el resultat del televot de cada país. El rànquing de vots que emet cada país és enviat després a les televisions participants perquè els portaveus els puguin anar cantant en directe més tard. A les semifinals funciona igual, només que en aquest cas tan sols anunciem el top 10.